Gädda (Esox lucius)

gädda
  • Svenskt sportfiskerekord 21,07 kg (2016-04-01)

Vår egen krokodil, gäddan, kan i Vättern uppnå imponerande vikter. Det är ingen tillfällighet av svenska rekordet av spöfångad gädda kommer från just Vättern!

Det yrkesfiskare och andra lokala fiskare vetat om sedan länge, har på senare år snabbt spridit sig i bredare kretsar, även internationellt! I sjön simmar gäddor av rekordformat. Feta monstergäddor på 20-25 kg har vid ett flertal tillfällen rapporterats av yrkesfiskare, och flera mellan 15-20 kg av sportfiskare!

Jämförelse i längd mellan stor gädda och barn

I början av april 1999 fångade Torben Larsson från Kumla den svenska rekordgäddan. Vikt, 19 340 gr! Fångsten gjordes på Nils Master-wobbler, under ett trollingpass i skärgården i norra delen av sjön.

Det är framförallt på våren, när sjöns stora gäddor söker sig in på grundområdena för lek, som de bästa chanserna att komma i kontakt med en riktig "madam" finns! Trollingfiske praktiseras av många, men det går även utmärkt att spinnfiska. Spinnfiske är att föredra där utrymmet är begränsat.

Både minde och större wobbler och skeddrag har visat sig effektiva. Om inte fisken vill bita när du fiskar ytligt / relativt ytligt, så testa att "blya" ner en wobbler med hjälp av ett päronsänke och gummisnodd, ca 3-9 m upp på linan. Mindre s.k. spöparavaner är utmärkta när man vill sprida betena vid sidan av båten.

Heta områden är vattnen utanför Motala och Vadstena, större och mindre vikar i nordöstra och nordvästra delen, och givetvis norra Vätterns skärgård. Ska Du trolla i norra skärgården så tänk på att lösa trollingkort och att informera dig om gränser och lokala bestämmelser. Trolling ingår inte i det fria handredskapsfisket i detta område. Tänk på att det inte finns obegränsat med stora gäddor, catch & release hjälper otvivelaktigt till att behålla det goda fisket efter gäddor i världsklass!

Bra sjösättningsramper
Norra delen

Nordöstra delen

 

sidan är uppdaterad 2016-05-18