Fiska i Vättern

 

collage - Vättern

"Varje svensk sjö är unik. Det betyder att ingen kopia finns. Att säga att Vättern är unik känns otillräckligt. Man frestas - något oegentligt - hävda att Vättern, som varken är landets största eller djupaste sjö, ändå är den mest unika sjö som finns i vårt land."
                       Fiskeribiolog Gunnar Svärdson, 1988
 

Du har nu kommit till den officiella webbplatsen för fisk och fiske i Sveriges näst största sjö Vättern! Vättern med omfamnande natur är ett av Sveriges mest unika områden för fiske och friluftsliv. Vad sägs om 31 fiskarter, ett siktdjup på 17 meter och 516 km strand där höga klippor på många platser ger oslagbar utsikt över sjön? Att fisket dessutom är av världsklass för flera arter som t ex röding, insjölax och gädda gör ju inte saken sämre.

Webbplatsen innefattar en guide till de olika typerna av fiske som finns i sjön samt en hel del information om fiskets administration och skötsel i sjön. Till den senare delen hör en komplett redovisning av vilka regler som gäller för dig som vill fiska i sjön. Ansvarig för webbplatsen är de fyra Länsstyrelserna runt sjön som utvecklat sidorna i samarbete med kommunerna och fiskets organisationer. Återigen - Välkommen till Vättern!

 Svenska Fiskeregler

Svenska fiskeregler

För att ta reda på gällande regler för fritidsfisket i de fem stora sjöarna (Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön) och i havet – besök Svenska Fiskeregler, www.svenskafiskeregler.se. Här kan du få fram aktuella fiskeregler genom sökningar på karta.