Temadagar 2018
Inom projektet Samförvaltning Fiske i Vänern kommer det årligen att hållas två stycken temadagar.
Lördagen den 1 september i Lidköping och på Hammarö
Under Vänerveckan, arrangerade samförvaltning fiske i Vänern den andra temadagen, dels ute på Mörudden på Hammarö och ute på Spiken i Lidköping. Vänerns yrkesfiskare och trollingfiskarna/sportfiskarna visade upp hur deras respektive fisken fungerade med bland annat olika redskap och utrustning.
Program Spiken och Mörudden 1 sep
Program Spiken
Program Mörudden
Tidigare temadagar
Tisdagen den 20 februari i Karlstad
Den första temadagen handlade om fångstrapportering.
Dokumentation från dagen:
Sammanställning av workshopen
Samtliga föredrag från dagen
Aktiviteter
Här kan du läsa om kommande aktiviteter inom Samförvaltning fiske i Vänern.
Pengar till fiskefrågor i Vänern
Vänerns vattenvårdsförbund har under våren 2017 lämnat in en ansökan till Fiskeområde Vänern om att bedriva samförvaltning av fiskefrågor i Vänern under 2017-2020. Ansökan har fått positivt besked från fiskeområde Vänern och den 18 januari 2018 kom beslutet om beviljat projektstöd från Jordbruksverket till Samförvaltning fiske i Vänern.
Samförvaltning fiske Vänern
Syftet med projektet - Samförvaltning fiske Vänern - är att utveckla samförvaltningen genom olika projekt där man får till verkliga åtgärder och når en bredare förankring för fiskets intressenter runt Vänern, synliggör behov av miljöåtgärder, sprider kunskap, kompetensutvecklar och marknadsför Vänern.
Vad ska vi göra?
Målet med projektet är att öka samarbetet och samverkan både direkt och indirekt inom fisk- och fiskerelaterade frågor. Nå fler intressenter i de målgrupper som finns. Öka kompetensen inom Samförvaltningen. Öka förståelsen hos de olika målgrupperna och allmänheten samt indirekt öka regelförståelse och regelefterlevnad inom fisket. På lång sikt att öka möjligheten till ett långsiktig nyttjande av Vänerns resurser och att minska risken för överexploatering. Att öka samverkan lokalt, regionalt men även nationellt samt generera mer långsiktiga samarbeten.
Inom projektet kommer förutom styrgruppsmöten och storgruppsmöten olika aktiviteter ske som till exempel temadagar både i fält och som föreläsningar, workshop, deltagande i nationella och internationella symposier och workshops, framtagande av informationsbroschyr med mera.
Organisation
Vänerns samförvaltning består av en styrgrupp med representanter för yrkes- sport och fritidsfiskarna, Fiskevattenägarna, Fisketurism-företagarna (SEFF), Västra Götalandsregionen, Region Värmland och universiteten - Sveriges Lantbruksuniversitet och Karlstads universitet. Styrgruppen sammanträder normalt två gånger per år.
Till samförvaltningen finns även en större intressentgrupp bestående av en bred representation av olika organisationer, kommuner och företag. Den större gruppen har normalt möten en gång per år och diskuterar aktuella frågor.