Innovationer mitt ibland oss

När Upphandlingsdialog Dalarna och Science Park Dalarna bjöd in till Innovationsseminarium var det många idéer och tips som förmedlades.
Den 27 september samlades ett 60-tal besökare för att tillsammans i Dalarna Science prata om Innovationsupphandling och hur det kan gå till.

Landshövding Ylva Thörn inledde dagen och påtalade även vikten av att upphandla för en hållbar tillväxt och med de Globala målen i åtanke.

- Det finns innovationer där ute, men vi känner inte till dem. Vi behöver gå från krav i upphandling till att inhandla effekter av upphandlingens lösning, sa Niklas Tideklev från Upphandlingmyndigheten.

Upphandlingsmyndigheten har många bra verktyg på sin webbplats som stöd i en upphandling, men hjälper även till att stötta, så tveka inte att kontakta oss, uppmanade Niklas Tideklev.

Innovation genom kravställan och andra metoder

Gunnar Lyckhage, Upphandlingsdialog Dalarna hade flera erfarenheter och tankeväckande tips att dela med sig av.

-Om de äldre i en avlägsen by inte kan ta sig till t. ex IKEA, kanske IKEA kan komma till dem? Det har faktiskt redan gjorts, IKEAs personal gick runt med en webbkamera och visade sina produkter inför intresserade i den lilla byn Ramsjö. Det var en av många saker som gjordes av Inköp Gävleborg i ett projekt, berättade Gunnar Lyckhage.

Joel Valtanen från Landstinget Dalarna berättade om en ambulansupphandling som gett ett innovativt resultat. Före upphandlingen fördes dialog med flera personer, både internt och externt. Man lyssnade in och fick flera uppslag på hur de önskade att ambulansen skulle vara utformad för att fungera både för personal och patienter. Upphandlingen genomfördes traditionellt men med tydligare krav på förbättringar av arbetsmiljön i bilen.
Det hela gav resultat, ambulansen Dala-bilen används nu som referens från andra landsting för att upphandla en ambulans med bra lösningar för alla parter.

Noll Innovationsupphandlingar?

UpphandlingsCenter och Anders Karlin berättade att de haft som mål att under året göra minst tre Innovationsupphandlingar. Men först hade han inte kommit på en enda, så han skickade ut frågan till sina medarbetare. Svaret var att de inte gjort en enda! Men de upphandlingar som ändå lades fram kanske ändå var innovativa?

Anders bad Niklas Tideklev på Upphandlingsmyndigheten att göra tummen upp eller ner - om han såg någon innovation:

Förmånscyklar till personal - Tumme upp
Dalagemensam telefoni- Tumme upp
Elektroniska körjournaler - Tumme upp

Jodå, innovationerna fanns där, utan att det satts rubriken Innovationsupphandling på dem.

Niklas Tideklev gör tummen upp, i förgrunden Joel Valtanen.

Innovationer

Miljötratten från Ideando och belysning från 2 P 1, var några innovationer som presenterades under dagen.

En tratt till en återvinningsflaska att hälla bort matolja i, som sedan kan återvinnas var verkligen något som låg i tiden. Karin Sundby berättade dock att även om man har en toppenidé så måste man kämpa för att få kommunerna att använda den. I en kommun hade själva transporten av återvunna flaskor med matolja löst sig genom Samhall, att samverka med flera parter behövs, berättade Karin Sundby.

Joel Smedberg fanns med på länk och berättade hur han säljer belysning som en tjänst och hur han vann upphandlingen om ljus till en skola i Bollnäs.

Belysning per kvadratmeter som kan uppdateras, presenterades via livesändning av Joel Smedberg. Jo, det går faktiskt! Joel tar tillvara gamla ledskärmar och återanvänder dem till belysning. Det har gått så bra att han nu vunnit en upphandling av belysning till en skola i Bollnäs.

PO Moberg från Bollnäs kommun berättade hur de numera kan styra belysningen via ett system i skolans lokaler. Varje termin kommer 2 P 1, Joel Smedberg och de går tillsammans igenom behovet i lokalerna för kommande termin. Eftersom belysningen är uppdaterbar kan de enkelt justera den i lokalerna efter behoven.

Exemplen var många och resultaten med. En dag med mycket inspiration och flera tankar avslutades med en frågestund.

Från vänster Niklas Tideklev, Karin Sundby, PO Moberg, Gunnar Lyckhage, Joel Valtanen och Anders Karlin.