Rapport från temadagen i Tysslingen 1 oktober

I lördags den 1 oktober hade vi "öppet hus" i Tysslingen och visade och berättade om vad som hänt och händer inom projektet.

Dagen började med en föreläsning om sjöns historia av Mats Rosenberg (Örebro kommun, bild ovan) samt om vad som händer inom projektet av  Jesper Pietsch (Länsstyrelsen).

Sedan fanns möjlighet att följa med Michael Andersson (Länsstyrelsen) på en guidad tur ner till Blackstaån och höra honom berätta om åns och sjöns förändring samt hur de åtgärder som genomförs kommer påverka sjöns fågelliv.

Vid norra fågeltornet kunde man titta på de maskiner som köpts in för att slåttra strandängarna, de visades av Johan Wretenberg och Kjell Johansson (Länsstyrelsen).

Vid Rånnesta kunde man under dagen titta på en bordsutställning om sjöns växt- och djurliv där Daniel Gustafson (Länsstyrelsen) fanns på plats och berättade.

Här kunde man även bygga en drake i form av en rovfågel och vika origamisvanar tillsammans med Åsa Wistrand (Hopajola) och Kajsa Grebäck (Naturskyddsföreningen).

Under hela dagen fanns även Jesper Pietsch (Länsstyrelsen) på plats i Naturens teater med information och ett rullande bildspel om projektet.

Vid Södra fågeltornet, ruinen vid Rånnesta och Svalnässtugan fanns kunniga fågelskådare (Närkes ornitologiska förening) på plats som guider för den som ville prova på att skåda fågel. Vid Svalänsstugan fanns även Per Wedholm (Örebro kommun) på plats som kunde berätta mer om Svalnässtugan och de vattenytor och öar som skapats strax nedanför.

Denna dag öppnades även den före detta transformatorstationen vid Gräve för första gången sedan restaureringen, med en ny naturutställning på plats. Till utställningen hör även åtta ljudguider om sjön och dess historia och natur- och kulturvärden, som kan nås via din telefon (010-2248767), laddas ner till MP3-spelare eller direkt i din webbläsare.

Länk till Ljudguider om Tysllingen

Foto: Elisabeth Karlsson