Stubbfräsning i Venakärret

Restaureringen av betesmarken i Venakärret fortsätter. I sydvästra delen av kärret fräser vi bort sly och stubbar med hjälp av en specialanpassad pistmaskin.
En maskin fräser sly och stubbar

Slybekämpning för artrikare betesmark

Från de stubbar som blev kvar efter förra årets avverkning har det hunnit växa upp rejält med sly i södra betesmarken. Slyet skuggar växterna och försvårar betet såväl som skötseln av den intilliggande ängsytan. Genom att fräsa ner stubbarna till marknivå kommer slyuppslaget minska rejält och låta solens strålar hitta ner till marken igen och ge korna chansen att sätta sin prägel på florans utveckling. Utan stubbar kommer det nästa sommar även bli lättare att komma fram med slåttermaskin till ängen.

Från lervälling till blomsterprakt

Nu direkt efter fräsningen liknar marken mest en geggig lervälling, men redan till våren kommer växtligheten trolla bort det mesta av spåren och vi får se hur området tar ännu ett steg i riktning mot de öppna och artrika betesmarker som vi har som mål med projektet.

Betesmark med sly, före stubbfräsning
Före stubbfräsning. Foto: Jesper Pietsch

lerig mark efter stubbfräsning
Efter stubbfräsning. Foto: Jesper Pietsch

Karta över området som stubbfräses. Klicka på bilden för att få upp en större karta i pdf-format (öppnas i nytt fönster)
Karta över området som stubbfräses. Klicka på bilden eller denna länk för att få upp en större karta i PDF-format.

Stubbfräsningen utförs av Bengt Pettersson med hjälp av en av hans specialutrustade pistmaskiner.