Det är många län som har en regional samverkan kring miljötillsynen. Den regionala samverkan består av kommunernas miljöförvaltningar tillsammans med andra i länet, vanligen länsstyrelse, regionförbund/kommunförbund och landsting/region. Organisationen ser lite olika ut från län till län. I ett par fall omfattas två län av samma miljösamverkan. Vissa samverkan drivs i projektform (under en förutbestämd tidsperiod, som sedan kan förlängas) medan andra är tillsvidare.
På likartat sätt samverkar landets 21 länsstyrelser inom "Miljösamverkan Sverige". Här är huvudmännen Länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten.
Miljösamverkansorganisationer och år för tillkomst
1999: Västra Götalands län
2003: Sydost (Kalmar och senare även Gotlands län) och Kronoberg-Blekinge (till att börja med bara Kronobergs län)
2004: Hallands län
2005: Skåne, Stockholms och Jönköpings län (tidigare benämnt Miljösamverkan f) samt Miljösamverkan Sverige
2007: Östergötlands län (MÖTA)
2008: Värmlands och Örebro län (fram till 2019 bara Värmlands län) och Södermanlands län (MS Södermanlands län är vilande sedan hösten 2017)
2012: Västerbottens län (vilande under perioden september 2016-september 2018)
2013: Västernorrlands län (vilande sedan januari 2016)
2014: Norrbottens län (vilande sedan september 2017)
2018: Uppsala län. Har senare utvidgats till Mitt Miljösamverkan. (webbplats är ännu inte färdig)
Uppdrag
Miljösamverkans uppdrag är att samordna och effektivisera miljöbalkstillsynen och skapa gemensamma bedömningsgrunder för kommunernas och länsstyrelsernas tillsyn. Utbildning och fortbildning är också en viktig del av arbetet. Vissa miljösamverkan har utökat uppdrag och samordnar även andra områden, i första hand livsmedelskontroll. Det praktiska arbetet handlar om att genomföra gemensamma tillsyns- och informationskampanjer, ta fram handläggarstöd och informationsmaterial samt ordna nätverksträffar och utbildningar. En eller flera samordnare leder arbetet inom respektive miljösamverkan.
Styrning
Varje miljösamverkan leds av en styrgrupp som tar fram en verksamhetsplan med aktiviteter utifrån kommunernas och länsstyrelsernas behov. Styrgruppen består av representanter från de olika parter som samverkar.
Nedan finns länkar till varje miljösamverkans webbplats, där du kan läsa mer om pågående projekt och aktiviteter:
 | | Miljösamverkan Sverige |