Vanliga frågor - FAQ

Nedan listar vi vanliga frågor som vi får ta emot. Förhoppningsvis besvarar det just din fråga!

Vad kostar det att besöka naturreservatet och naturum?

Där finns ingen entréavgift för varken reservatet eller naturum.  

Finns där några regler att följa på reservatet?

Där finns föreskrifter att följa både i vatten och på land. Klicka här för att se föreskrifterna. 

Finns det platser där man kan tälta på Kullaberg?

Under våren har vi gjort lite förändringar i naturreservatet och flyttat tältplatsen västerut, ni hittar den numera vid fyr-parkeringen.

karta.pdf

Denna förflyttning görs eftersom marken vid Josefinelust är en bra miljö för många rödlistade växtarter, som vi förstås vill bevara. På gräsplanen vid parkeringen är det dessutom betydligt mjukare och jämnare underlag att sova på. I det avgränsade området ryms 8 tält, och denna iordningställda tältplats är främst avsedd för vandrare. Om tältplatsen är full så är den full. I dagsläget kan man inte boka plats, utan det är först till kvarn som gäller. Precis som innan är ni välkomna att övernatta i vindskydden vid Josefinelust och Himmelstorp, men där får man inte lov att sätta upp tält. Väl mött på berget!

Var kan man äta någonstans?

Kullens fyr bjuds det på fika och känner du för en större måltid rekommenderar vi Kullagårdens Wärdshus (öppet från 1 februari fram till 31 december). Vid förmånligt väder har kiosken strax nedanför vårt naturum öppet under sommaren. 

Är det ok att äta inne på ert naturum?

Ni får inte äta inne i vårt naturum. Däremot går det bra att äta er medhavda fika vid ett av borden utomhus eller på vår altan.
Kaffemaskinen finns till ert förfogande under vår- och höstmånaderna. Under sommaren hänvisar vi er till caféerna på Västra Kullaberg. Vattenmaskinen finns till förfogande under öppettid.

Var kan man elda/grilla på Kullaberg?

Om ni tar med egen grill får ni grilla på rastplatsen vid den stora parkeringsplatsen mellan Kullagårdens Wärdshus och vårt naturum. Vid Josefinelust kan man grilla med grillkol på en större utegrill vid rastplatsen. Vill ni grilla på Östra Kullaberg så är det endast tillåtet vid Himmelstorps rastplats. Observera att detta enbart gäller när där inte råder eldningsförbud på reservatet.

Finns där grottor att besöka på Kullaberg?

Kullaberg bjuder på flera grottor och besöksplatser. De som ligger närmst fyren är Lahibiagrottan och Silvergrottan.  

Går där en buss mellan Mölle och Kullens fyr?

1 maj - 31 augusti så har du möjlighet att åka buss mellan Mölle busstation och Kullens fyr. Vill du ta bussen under vardagarna gäller perioden 15 juni - 16 augusti. Där finns vandringsstigar att gå om du föredrar det, det är en distans på strax under 5 km.  

Finns det platser där man kan bada på Kullaberg?

Visst finns där det! Beroende var vindarna kommer ifrån rekommenderar vi antingen stranden vid Ransvik eller den vid Josefinelust.  

Erbjuder ni aktiviteter eller utflykter från naturum?

Under sommaren har vi säsongsanställda som vissa dagar erbjuder kostnadsfria aktiviteter. Utöver det har vi ett nära sammarbete med Kullabergsguiderna som erbjuder flera aktiviteter, däribland tumlarsafari.
Läs mer om aktiviteter de erbjuder på deras hemsida.

Har ni några vandringstigar inom reservatet?

Utöver bilvägen mellan Mölle och Kullaberg finns där markerade stigar som ni kan gå längs med. Stigen med röd markering går i riktning mot Mölle och passar den som föredrar att gå över uppbetad mark med klar utsikt. Där finns också en blå vandringsled som går i riktning mot Arild. Denna sträckan ligger på norra sidan och bjuder på mycket skog och branta stigar. Klicka här för en bild med de utmarkerade vandringsstigarna.

Hur lång är Kullaleden?

Kullaleden sträcker sig från Helsingborg upp till Kullens fyr och avslutas i Utvälinge. Hela sträckan går på ungefär 70 km. Ni kan läsa mer om leden och dess etapper på kullaledens hemsida.

Kan man få en guidad tur av er?

Om ni meddelar oss senast ett par timmar innan ert besök, och vi inte har andra planerade besök inbokade, så ger vi er gärna en guidad tur vid fyrområdet och inne på vårt naturum. Guidningen varar i ungefär 15 minuter beroende på väder och besökare i vårt naturum.

Vi är intresserade av att gå upp i fyren.

Eftersom vi är två skilda verksamheter så erbjuder vi ingen visning av fyren. Ni får istället kontakta Per Sjögren på nummer: 070-5822372 och ni kan få mer information om fyren och guidning på deras hemsida