Ålgräsängar återplanteras i Kosterhavets nationalpark

Nu ska Sveriges största restaurering av ålgräs genomföras i två vikar i Kosterhavets nationalpark.

​Ålgräs är ett sjögräs som kan bilda ängar under ytan. Ålgräsängarna myllrar av liv och är viktiga för den biologiska mångfalden.

När Länsstyrelsen och Göteborgs universitet skulle undersöka ålgräset i Kosterhavets nationalpark 2018 upptäckte man att det hade försvunnit helt i två vikar vid Sydkoster.

Tillsammans reagerade man snabbt och genomförde testplanteringar av ålgräs under sommaren 2019. Nu har testplanteringarna följts upp och ålgräset har överlevt.

– De positiva resultaten från testplanteringarna gör att vi nu vill restaurera ålgräs i större skala på de här två platserna, säger Beatrice Alenius, marinbiolog på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Under maj till juli ska 8 000 kvadratmeter ålgräs restaureras vid Långevik och Tångudden vid Sydkoster, den största ytan hittills i landet. Skotten tas från en närliggande och livskraftig ålgräsäng och planteras sedan av dykare.

Läs mer på https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/om-oss/nyheter-och-press/nyheter---vastra-gotaland/2020-05-19-algrasangar-aterplanteras-i-kosterhavets-nationalpark.html