Upphittad tumlarunge

I måndags hittade en familj en död tumlarunge vid Kilesand på Sydkoster.
En död tumlarungen uppsköljd på stranden.

Familjen kom till naturum med tumlaren som bara var 82 cm lång och i väldigt fint skick. Vi packade in den i ett par soppåsar och la den i frysen i väntan på transport till Naturhistoriska museet i Göteborg.

Tumlaren kommer att obduceras senare i höst på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tillsammans med andra tumlare som samlas in under året. Vad man tittar på då är dödsorsak, hur mycket parasiter den har, sjukdomar och födoval. Man kommer också att ta prover för miljögiftsbelastning på olika organ som lever, späck, muskel, hjärna mm och så sparas den i en miljöprovbank för framtida analyser.

Ser du tumlare, levande eller döda, ska du rapportera detta till Naturhistoriska museet:

http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/miljoforskningochovervakning/rapporteradjur/tumlareforskningochrapportering.9000726.html

​Tumlaren är den minsta av alla valar. Den är den vanligaste valen vid Sveriges kuster och trivs till och med i Östersjöns bräckta vatten. Tumlarna lever i små grupper och äter sill och annan fisk. Om man har tur kan man se deras låga trekantiga ryggfenor och en bit av ryggen tumla över vattenytan när de går upp för att andas.

Eftersom det är valår i Sverige i år så har vi en valutställning på naturum Kosterhavet. Den finns att se resten av året. Kom in och rösta på din favoritval!