Vandra i Kosterhavet

I Kosterhavet finns mycket att upptäcka både i havet och på land. Här får du några tips om du vill ut och vandra på några av öarna i Kosterhavets skärgård.
Solen skiner över den långa sandstranden vid Kilesand, Sydkoster.

Kosteröarna

På både Nord- och Sydkoster finns markerade vandringsleder. De för dig genom dunkla tallskogar och lövdungar, över ljunghedar, kala klipphällar och ner till fuktiga strandängar. Det varierade landskapet skapar förutsättningar för ett rikt växt- och djurliv.
Varför inte slå följe med vår nya app "Kosterhavet". Appen hjälper dig att hitta lederna på Nord- och Sydkoster. Om du vill kan du få information om vilka sevärdheter du passerar. Det finns även en bokstavsjakt för barn.
Ladda ner appen på App Store, Google Play eller liknande. Appen är gratis att ladda ner.

Bild på förstasidan av appen om vandringsleder på Kosteröarna.

Förtasidan av appen Kosterhavet.

Vy från Kockholmens sydspets över blått vatten mot Svangens fyr.

Rossö

Västra Rossö och halvön Kockholmen når du enkelt med bil eller cykel. Här kan man gå bland knotiga tallar, betade gräsmarker och sand- och klippstränder där man bland annat hittar den sällsynta ostronörten. Geologin är intressant med en berggrund av framför allt granit som på Kockholmen är genomskuren av en bred rombporfyr-gång.

Vy över Ängklåvbukten på Saltö med klapperstensfält, klippor och tallskog.

Saltö

Terrängen på Saltö är kuperad med berg och dalgångar. Men det finns gott om lättrampade stigar som löper kors och tvärs över ön. Här kan man vandra omkring i allt ifrån rakstammig tallskog och sandstränder till väderutsatta berghällar och klapperstensfält.

Ursholmen

Ursholmen med sin fyrplats är Kosterhavets utpost i väster. Följ stigen från hamnen upp till fyrtornen. Vid klart väder kan man ana Väderöarna långt i söder. Ursholmen nås endast med båt, antingen egen eller charterbåt från Strömstad. Snart skall du som besökare kunna bo en eller flera nätter i de gamla fyrvaktarbostäderna.

Kajakpaddlare med Ursholmens två fyrtorn och röda fyrvaktarbostäder i bakgrunden.

Paddlare vid Ursholmens fyrplats. Foto: Anders Tysklind