Snorkelleder

Välkommen att pröva Kosterhavets första snorkelleder. Nu finns en vid Rörvik på Sydkoster. Den andra hittar du i Hasslebukten på Saltö.
En av snorkelskyltarna vid Rörvik, Foto Lars-Ove Loo

En snorkelled är en naturstig under vattnet. Snorkellederna är cirka 200 meter långa och ligger på 1-1,5 m djup. En blåfärgad lina på botten leder dig runt till åtta informationsskyltar under vattnet. Vid varje skylt finns en diskborste du kan använda för att borsta bort sediment och påväxt.

Det finns informationsskyltar på land som berättar mer om snorkellederna och vad man kan se. Två bojar, vid start och mål, visar var i vattnet du hittar snorkelleden. Den blåfärgade linan på botten syns också från vattenytan. Ett par fenor kan underlätta simningen och om vattnet är kallt är det bra med våtdräkt. Du kan välja att bara besöka en eller ett par av skyltarna eller simma hela sträckan.

Snorkling sker på egen risk, men tänk på att inte snorkla ensam eller att åtminstone ha någon på land som håller uppsikt. Ytterligare snorkel- och dykleder kan bli aktuella i Kosterhavet de kommande åren.

 

Två vuxna och två barn i vattnet med snorkel och cyklop.

I Svenska Turistföreningens årsbok för 2011 presenteras olika leder i Sverige, bland annat snorkelleden i Rörvik. Läs artikeln i boken, den är skriven av Josefin Olevik och fotona är tagna av Lars Thulin.

 

 

 Hitta till Rörvik

Snorkelleden vid Rörvik når du lättast från Ekenäs brygga på Sydkoster, där Kosterbåtarna lägger till.

Från Ekenäs är det ca 15 min promenad till badplatsen vid Rörvik och till snorkelleden. Skyltar visar vägen.

Läs mer om Kosteröarna.

 

 Till Saltö snorkelled

Från parkeringen mitt på Saltö följer du stigen ner mot Hasslebukten, skyltar visar vägen. Det tar ca 15 min att gå.

Läs mer om Saltö