Se och göra

I Kosterhavets nationalpark och i omgivande naturreservat finns något att upptäcka för alla åldrar året runt.

Utforska livet både på land och i vattnet. Området är attraktivt för paddling, dykning, bad, vandring och andra naturupplevelser både på och vid öarna längs fastlandet och i det yttersta havsbandet. Här finns en fantastisk skärgård med många fina badstränder och vandringsleder.

Här följer några tips på vad man kan göra under olika årstider:

Vår:
Spana efter strandskatan och lyssna till ejdrarnas "aouh" när de samlas i stora flockar i vikar och sund. Gå omkring bland hav av blå- och vitsippor eller ängar med orkidéer.

Sommar:
Bada och snorkla, fiska strandkrabbor från bryggan. Gå längst stränderna och leta efter blommande martorn, kostertistel. Ta en båttur ut i ytterskärgården och titta på sälar.

Höst:

Paddla kajak i det ännu ljumma havet, njut av stillheten efter en intensiv sommar. Har du tur dyker det upp en säl alldeles vid kajaken eller så ser du ryggfenan på en tumlare som bryter vattenytan.

Vinter:
Vandra längs stränderna och leta efter äggkapslar från rocka, musselskal och annat som stormarna kastat upp. Spana efter havsörn eller havssulor och stormfåglar som hårda vindar för in mot kusten.

Man kan alltid besöka Kosterhavets huvudentré  naturum Kosterhavet, Sydkoster, som är öppet året runt.