Kosterhavsdelegationen
I delegationen ingår representanter för Länsstyrelsen, Tanum och Strömstad kommuner, Kosternämnden, samhällsföreningarna på Resö-Galtö, Rossö, Tjärnö och Koster, lokala yrkesfiskarnas organisation och Göteborgs universitet-Tjärnö.
Kosterhavsdelegationen kommer att kompletteras med samverkans-grupper i olika frågor. Delegationen som förvaltningsmodell utvärderades under 2014, se nedan.
Kosterhavsdelegationens sammanträdesdagar 2020
3 april, ev. 4 eller 5 juni(möte med Ytre Hvaler-styret och Faerder i Faerder), 18 september samt 4 december.
Utvärdering av förvaltningsmodellen för Kosterhavets nationalpark
Förvaltningsmodellen för Kosterhavets nationalpark är unik för ett naturskyddat område i Sverige. Länsstyrelsen i Västra Götalands län är förvaltare av nationalparken och har delegerat ansvarsområden och beslutsbefogenheter till Kosterhavsdelegationen som består av representanter för lokala intressen. Syftet med denna förvaltningsmodell är att skapa lokalt inflytande över nationalparken. När Länsstyrelsen beslutade att inrätta delegationen bestämdes också att förvaltningsmodellen skulle utvärderas senast under 2014. I mars 2014 gav delegationen uppdraget att genomföra utvärderingen till utredare vid Länsstyrelsens stab. Nu kan du läsa utvärderingsrapporten genom att följa länken "Utvärdering av förvaltningsmodellen för Kosterhavets nationalpark".
Skötselplan och verksamhetsinformation
Skötselplanen för nationalparken är vägledande för skötseln i området, den innehåller mål och åtgärder för naturvärden och mänskligt nyttjande.
Skötselplan
Här finns verksamhetsinformation från förvaltningen om pågående och planerade aktiviteter i Kosterhavet:
Juni 2014,
Oktober 2014,
Februari 2015
September 2015,
Mars 2016
September 2016
Mars 2017
September 2017
Mars 2018
Oktober 2018
Mars 2019
Oktober 2019
November 2020
Ursholmens fyrplats - kommande verksamhet
Ursholmens fyrplats ska enligt skötselplanen för Kosterhavets nationalpark öppnas för besökare att kunna bo en eller flera nätter i de gamla fyrvaktarbostäderna. Hur detta ska ske har
varit föremål för diskussioner i Kosterhavsdelegationen, se bland annat protokoll från 2012-05-25. Inriktningen i det fortsatta arbetet har sedan angivits i ett antal slutsatser av den arbetsgrupp som Kosterhavsdelegationen utsett. Här hittar du en sammanfattning av diskussionen i denna arbetsgrupp.
I oktober 2011 hade förvaltningen besök från EU-kommissionen, läs mer om besöket.
Samverkansgrupper
Genom samverkansgrupper kommer många intressenter att kunna bidra till förvaltningen av nationalparken.
Samverkansgrupp yrkesfiske och vattenbruk
Fiskets samförvaltningsinitiativ kommer att fungera som en samverkansgrupp för yrkesfiske och vattenbruk. En arbetsgrupp inom samförvaltningen med representanter för olika kategorier yrkesfiskare och för vattenbruk kommer tillsammans med Kosterhavsförvaltningen att bereda frågor som rör yrkesfiske och vattenbruk i nationalparken.
Läs mer om fiskets samförvaltning på dess webbplats.