Lättare att lära sig svenska på egen hand

Nu blir det lättare för asylsökande och nyanlända att lära sig svenska på egen hand. Länsstyrelserna har lanserat språkinlärningspaketet ”Lära svenska” som enkelt går att hitta på webbplatsen www.informationsverige.se. 

​Språkinlärningspaketet Lära svenska består av hjälpmedel och verktyg där alla som vill och behöver kan träna svenska på egen hand eller tillsammans med andra. Här hittas bland annat övningar, filmer, ordlistor och översättningsverktyg. Lära svenska är gratis och kan användas via dator, surfplatta eller mobiltelefon.

- Under nyanländas och asylsökandes väntan på etablering i Sverige vill vi myndigheter erbjuda dem möjligheten att träna svenska på egen hand. Lära svenska är framtaget både för de som inte kan ett enda ord svenska och för de som vill förbättra sina språkkunskaper, säger Talieh Ashjari, mångfaldsdirektör på Länsstyrelsen i Västra Götalands län. 

På www.informationsverige.se finns filmer som beskriver Lära svenska lite närmare. Sprid gärna filmerna, och övrigt kostnadsfritt informationsmaterial, så att ännu fler kan få ta del av både Lära svenska och www.informationsverige.se.

Bakgrund

Sommaren 2016 beslutade regeringen att Länsstyrelserna ska ta fram och tillhandahålla ett digitalt språkinlärningspaket för att stärka kunskaperna i svenska för asylsökande och nyanlända. Språkinlärningspaketet Lära svenska är en del av webbplatsen www.informationsverige.se som finansieras av Länsstyrelserna tillsammans med Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Den förvaltas av Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

www.informationssverige.se – Länsstyrelsernas kostnadsfria guide till svenska samhället

  • Riktar sig till asylsökande och nyanlända
  • Uppdaterad information om svenska samhället på 10 språk
  • Svar på vanliga frågor om att leva, bo och arbeta i Sverige
  • Material och stöd för den som arbetar med asylsökande, nyanlända och ensamkommande barn
  • Samhällsorienteringsmaterialet "Om Sverige" på 12 språk för kostnadsfri nedladdning eller beställning till självkostnadspris.