Tid för sommarutflykt

Naturen runt Hornborgasjön står nu i grönskande prakt. I varje vik och buske sjuder det av liv, bara för dig att upptäcka. Barnfamiljer kan låna väskor proppade med utmaningar att ta sig an ute. Är historia mer din grej så låt dig svepas med då guiden berättar om sjöns förvandling. Avsluta sedan utflykten med något gott på Café Doppingen. 

​Öppettider

Naturum
mån-sön kl. 10-17

Café Doppingen
tis-sön kl. 11-17
Stängt måndagar

 

För barnfamiljen

Ta med barnen till naturum, här finns alltid massor att göra. Under sommaren kan du låna en upptäckarsväska fullproppad med roliga uppdrag och lekar för er att göra tillsammans runt Fågeludden. Välj det uppgift som passar er familj, guiden på naturum kan hjälpa er komma igång. Varför inte utmana varandra på naturbingo, testa att springa ikapp med en älg eller försök gissa rätt i bajsleken. Inne på naturum finns även alltid möjlighet att bli medlem i 10-klubben, gå skattjakt eller skapa kottedjur och andra varelser vid vår populära pysselbänk.

 

För den naturnyfikne

Vill du veta mer om sjön så kan följa med på en av våra guidade visningar. Dessa startar på naturum, men om vädret är härligt går vi ut en sväng. Gratis och ingen föranmälan krävs.

Visningar inne och ute. Ca 15-20 min
kl. 11.00
kl. 15.00

Du självklart lära dig mer på egen hand inne i vår fina utställning. Vår personal är utbildade guider som gärna hjälper dig med alla funderingar närhelst på dagen du tittar in.

 

För fågelskådaren

Som fågelskådare klarar du dig ofta fint på egen hand, men kom gärna in och byt några ord om dina senaste kryss med oss inne på naturum. Här hittar du även en skärm med direktlänk till artportalens senaste obsar runt sjön. Våra tre gömslen runt fågeludden står öppna dygnet runt för den som vill komma nära utan att störa.

 

För dig som är fikasugen

I luftiga och ljusa lokaler, präglade av nordiskt material och hantverk inbjuder Café Doppingen sedan mars 2017 sina besökare att njuta av hembakt fika och enklare luncher. Menyn varierar något från dag till dag, på Caféets egen facebooksida kan du se senaste utbudet. Men här finns alltid ljuvliga bakverk, matiga smörgåsar, vackra sallader och mycket annat gott, både i matväg och för den sötsugne.

 

För dig med husbil eller tält

Om du kommer med husbil går det fint att stanna på parkeringen under natten. Vi har dygnet runt öppna toaletter, men ingen el. Husbilar som övernattar får betala en avgift på 130 kr. Detta betalas inne på naturum eller via swisch till nummer 1235438411.

Vill du hellre sova i tält så går det bra på tre platser runt sjön. Se bara till att inte lämna annat än fotspår i gräset, plocka upp allt skräp.  Du kan tälta vid:

  • På gräsmattan intill parkeringen och den lilla kullen med träd på motsatta sidan av Café Doppingen. Med utsikt över sjön och naturum.
  • Intill grillplatsen vid Utloppet på sjöns västra sida.
  • Intill Ängsladan längs ytterbergsleden mittemellan naturum och Ytterbergsparkering. Placera tältet intill huset, innanför staket, så slipper du ha kor knackande på tältduken.

Resa hit

Naturum och Café Doppingen ligger på sjöns östra sida vid Broddetorp. Kommer du i egen bil kan du ställa in GPSn på naturum Hornborgasjön eller gå hit för kartlänk. För att komma till naturum kommunalt kan du ta tåg till Falköping och sedan vidare med västtrafiks buss 313, kliv av vid hållplats Bolum efter Bolums skola. Sedan är det promenad längs grusvägen ca 1,5 km till naturum.

Cykel går att hyra i Falköping på Racerdepån de kör gärna ut cykel dit du vill ha den. Förslag på cykelvägar hittar du via Mössebergs cykelcentrum.