Vildsvinen runt Hornborgasjön

Vildsvinen finns sedan 80-talet åter i svensk natur och sprider sig ständigt till nya områden. De finns nu även kring Hornborgasjön. På sin väg rör de upp både marker och känslor. På torsdagkväll kl. 18 håller vi en temakväll vid naturum Hornborgasjön och talar om utmaningarna kring förvaltningen av den växande stammen.

På 70- och 80-talet rymde flera grupper vildsvin från hägn på några få platser i Sverige. I april 1987 beslutade Sveriges riksdag att de skulle få fortsätta finnas och vara en del av den svenska faunan. En art som varit borta i några hundra år var nu åter ett av våra frilevande däggdjur. Nu många år senare har stammen ökat kraftigt i antal och utbredningen över landet är stor. Sedan några år tillbaka finns vildsvin även vid Hornborgasjön och stammen växer.

På torsdag kl. 18 kommer Karl-Johan Brindberg, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägarförbundet och håller föredrag om vildsvin i Doppingens hörsal intill naturum Hornborgasjön. Under kvällen finns även en representant från LRF med, då detta är en fråga som berör många olika näringar. Kristian Kroon som är kontaktperson för viltskador vid Länsstyrelsen Hornborgasjön kommer även berätta om läget

– Vildsvin väcker känslor. En del är rädd för dem, en del tycker de ställer till problem andra ser dem som en resurs och ett spännande inslag i vår natur. Oavsett vilket så kan vi vara överens om att vi behöver lära oss mer om dessa djur för att hantera utmaningarna som följer i deras spår, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

För den som vill finns det möjlighet att fika innan föredraget då Café Doppingen har öppet.