Bjud fåglarna på finlunch under sportlovet

Februari, sportlov och snö. Härliga tider för oss, men tuffa tider för de fåglar som valt att stanna kvar över vintern.
- Nu vill vi ha hjälp av alla barn att bjuda fåglarna på en finlunch vid naturum Hornborgasjön. Vi kommer att anpassa maten speciellt för de olika arterna, hälsar naturumföreståndare Sofie Stålhand.

​Varje höst flyttar ungefär 500 miljoner fåglar från vår kalla nord till varmare trakter. Det är en farofylld resa. Bara var femte fågel överlever och återvänder till oss under våren.

 För att undvika den farliga flyttningen tar många småfåglar chansen att stanna kvar och kämpa sig igenom vintern hos oss. Ett problem bara. Det är svårt att hitta mat när världen är täckt av snö.

- Många hjälper till genom att hänga ut fågelmat, men vad vill de olika fåglarna ha? Under sportlovet lär vi oss knep för att se vem som äter vad. Vi ska också fixa en favoritlunch till några av dem, säger Sofie Stålhand. 

 För att fåglarna ska vara intresserade av lunchen tillverkar vi fina, fågelanpassade matare. Ta gärna med en tom petflaska eller en ursköljd Tetrapak till konstruktionen.

- Det är ju inte bara fåglarna som blir hungriga av att vara ute, så ha med lite gott till er själva också. Annars håller café Doppingen öppet, tipsar Sofie Stålhand. 

Varmt välkomna till naturum Hornborgasjön den 15 och 16 februari. Vi samlas vid parkeringen, klockan 11.00.

Aktiviteten hålls delvis utomhus. Med andra ord - klä er varmt.
Naturum håller öppet i samband med aktiviteten. Cirka kl 12-15.