Miljö i fokus under september

Valet närmar sig och miljöfrågorna står i centrum. Vid naturum Hornborgasjön fortsätter miljön att vara i fokus under hela september. Det blir flera föredrag om bland annat klimatförändringarna på lokal nivå och råd om vägen till en hållbar livsstil. Månaden avslutas med en elbilsträff under Mekelsmäss.

Månadens miljötema vid naturum visades redan under den gånga helgens välbesökta Hornborgadag. Runt 1000 besökare fick då möjlighet att handla och stifta bekantskap med närproducerad och ekologisk mat via nätverket REKO-ring. Nu följer en serie miljöföredrag i Doppingens hörsal klockan 18.00 alla torsdagar i september.

- Att diskutera miljö och klimat kan kännas tungt och många lider av klimatångest. Vi vill bjuda in föredragshållare och skapa ett forum för information och diskussion, och samtidigt erbjuda inspiration och hopp till hur man själv kan bidra till en förändring, säger Sofie Stålhand som är Naturumföreståndare.

Först ut, den 6 september, är temat de nationella miljömålen och hur vi i Skaraborg kan påverka dem. Den 13 september håller klimatstrategen Tomas Ekelund från Falköping och Skövde kommun föredraget "Varmare, våtare, vildare" där han bland annat tar upp vilka förändringar vi i Skaraborg kan förvänta oss.

En som är bra på att sprida daglig inspiration för en hållbarare livsstil är Nina Ramsauer, miljösamordnaren från Falköping som gjort sig känd på Facebook, där hon dagligen delar med sig av tips för positiv förändring. Den 27 september pratar Anna Froster, biolog och journalist om den cocktail av miljögifter som finns överallt i våra hem och hur man kan rensa upp för en friskare framtid.

Vi avslutar vår miljömånad under Mekelsmäss den 30 september klockan14.00, då Skaraborgs elbilsentusiaster och Skövde Naturskyddsförening finns på plats och visar upp sina eldrivna bilar på naturums parkering. Även representanter från kommunen svara på frågor om elbilens framtid i Skaraborg.

- Denna träff är för den som är intresserad av en elbil och är nyfiken på hur de fungerar i praktiken och vill provköra. Den som redan är ägare av en elbil är varmt välkommen att visa upp den och prata med likasinnade, säger Sofie Stålhand.