Första tranan vid Hornborgasjön

I år kändes det som att våren aldrig ville komma. Men nu är den här! Årets första trana har anlänt till Hornborgasjön – det viktigaste av alla vårtecken. Tranan rapporteras ha setts gå på Sätuna maden. Snart kommer resten och då börjar dansen!

Snön ligger ännu runt Hornborgasjön, men idag kom äntligen den efterlängtade rapporten. Tranan rapporterades in på eftermiddagen den 13 mars. Det var Kristian Källberg, fågelskådare, som såg den från köksfönster. Den sågs då flyga in och landa på Sätuna maden i sjöns södra del.

Att det ligger snö och att sjön fortfarande är frusen är självklart ett problem då tranan kan få det svårt att hitta föda, vatten och en säker sovplats. Men nu töar det och den kommer förhoppningsvis snart att vara barmark. Tranor klarar snö och kyla under kortare perioder.

– Vanligtvis kommer den första tranan redan under februari, så detta är lite sent, men det har hänt förut, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Den första tranan tillhör troligen de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. De stora grupperna tranor som rastar vid sjön väntas anlända först om ett par veckor. Dessa rastande tranor stannar en vecka eller två innan de ger sig av till sina häckningsplatser i norra Skandinavien.

– Om du vill komma till Hornborgasjön för att njuta av årets trandans, så är det bäst att vänta med ditt besök. Följ transtatistiken på hornborga.com så vet du när det är dags, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

När den stora massan anländer beror på väder och vind, men i regel finns tranor i mängder på plats i månadsskiftet mars/april. Transäsongen kommer att invigas på Trandansen den 24 mars och veckan innan, nu på söndag den 18 mars, öppnar naturum Hornborgasjön.