Guidning

Det finns alla möjligheter för dig som är intresserad av en guidning vid Hornborgasjön. Våra entimmes tranguidningar är väldigt populära och bör bokas i god tid. Självklart erbjuder vi guidningar året om!

Fåglarna är naturligtvis en betydande del av Hornborgasjöns rikedomar, men långt ifrån allt. Här finns också en levande våtmark i all dess form, ett vackert landskap, en rik historia och mänskliga avtryck från sedan länge svunna tider. Det berättar vi gärna om.

Vi lägger upp en guidning tillsammans med dig eller din grupp. Maila till  oss (högerspalten) för mer information och bokning.

Priser (inkl. moms)

Guidning
En timmes guidning: 1100 kr
Därefter 900 kr/timme 

En timmes tranguidningguidning under mars-april: 1500 kr
Därefter 1000 kr/timme


Skolklasser
Tre timmar 1000 kr per naturpedagog (vanligen en eller två).
En timme 600 kr

Kontakta oss (högerspalten) för att diskutera vilket upplägg och tema som passar er!

Besökare vid Trandansen. Foto: Kent-Ove Hvass

Aktiviter för allmänheten

Naturum Hornborgasjön erbjuder ett varierat, lärorikt och spännande program med aktiviteter under året. Se vår kalender för att få reda på aktuella händelser.

Fågelvärdar

Under våren kan du skåda fåglar vid sjön med våra lokala fågelklubbar - Falbygdens Fågelklubb och Skövde Fågelklubb – som bemannar kullen vid Trandansen under helgdagarna i slutet av mars och halva april. Samtidigt återfinns klubbarna vid Utsikten på sjöns östra sida. Fågelklubbarna har tubkikare med sig, visar fåglar och svarar på dina frågor. Se vår kalender för närmare information. Fågelvärdarna arbetar idéellt och är kostnadsfria!

Guidningar

Under en stor del av säsongen arrangeras guidningar på olika platser runt sjön och med olika teman. Turerna brukar oftast ta två timmar och är gratis, med något enstaka undantag.  Se vår kalender för tider och ev. priser.

I slutet av sommaren arrangeras dessutom Hornborgadagen.

Grupper/bussresor

Vi arrangerar naturligtvis tranguidningar - under såväl vår som höst. På våren, som av tradition är den hetaste tiden, tar vi hand om din grupp under en timmes tid vid Trandansen. Det finns naturligtvis inget som hindrar att vi lägger ytterligare tid på platsen, men en timme brukar räcka. Många väljer att boka två timmars guidning, då hinner vi med såväl Trandansen som naturum Hornborgasjön vid Fågeludden. Ett tredje alternativ är att vi följer med i bussen, tar svängen över Ekornavallen (ett mycket fascinerande gravfält i Hornborga) och avslutar vid naturum Hornborgasjön. Turen tar tre timmar och bjuder på massor av prat - i och utanför bussen. Du kan naturligtvis även boka en guidning som enbart rör naturum Hornborgasjön.

Glöm inte att en stor del av tranorna återkommer även under hösten. En septemberkväll i fågeltornet vid Fäholmen, när tranorna flyger in från fälten för att övernatta i den norra delen av Hornborgasjön, är en väl så mäktig upplevelse. Vi kan naturligtvis guida er även under hösten!

Under våren och sommaren rekommenderar vi dessutom en tur tillsammans med guide längs någon av våra vandringsleder runt sjön.

Skolor

Förskola eller gymnasium. Spelar ingen roll. Vi har turer för alla åldrar. Nyckelorden är upplevelse och flexibilitet. Beroende på era önskemål, dagsaktuellt väder och åldern på eleverna syr vi ihop ett paket som passar. Mycket uppskattat, särskilt i de yngre grupperna, är en tretimmarsguidning vid Fågeludden. Vi håvar småkryp, kikar på fåglar och besöker naturum Hornborgasjön. Vi kan även demonstrera ringmärkning av småfåglar, om så önskas.

Örnhelger

Sedan många år har det vintertid funnits en örnutfodring utanför Trandansen. Hit kommer främst havsörnar, men ibland också någon kungsörn, för att äta giftfri föda. Det är mest griskött som står på menyn.

Efter många års utfodring i Sverige har örnarna ökat i antal efter att ha varit hotade av utrotning. Det är främst ökad överlevnad hos ungfåglarna och minskad giftbelastning som ger resultat.

Några helger under vintern håller vi Trandansen öppen för örnskådning. Då finns örnguider på plats från gryning till skymning. Arrangemanget, som sker tillsammans med Falbygdens fågelklubb och ÖRN-72, är kostnadsfritt.