Vandringsleder

För den som gillar att uppleva naturen till fots finns det flera vandringsleder att välja mellan i Hornborgasjöns naturreservat.
Almeö över Vässtorpsviken. Foto: Kent-Ove Hvass

Här kan du ladda ner karta över alla vandringsleder:

karta_hornborgasjon.jpg

Almeöleden (4 km)

…tar dig från parkeringsplatsen vid Skattegården, över Hornborgamaden och ut till Almeö. Du omges av ett nästan helt öppet landskap. Du tar dig tillbaka samma väg som du kom.

Bolumsleden (3,5 km)

…går genom det gamla kulturlandskapet på sjöns östra sida. Utgår från parkeringen vid naturum Hornborgsjön. Längs leden finns mycket fornlämningar och spår av tidig odling. Du går i ett kuperat landskap med en stundtals magnifik utsikt över sjön. Återgår till parkeringen.

Du kan även ta dig från Bolumsleden till Heljesgården, som drivs av Västergötlands museum.

Ytterbergsleden (11,6 km)

…följer stranden söderut från naturum Hornborgasjön till Ytterbergs udde. En utmärkt led för alla som vill se sjöns fåglar. På torrängsåsen vid Vässtorp bjuds även en fin flora. Här avnjuts också en vacker utsikt över sjön. Ängsladan, belägen ungefär en kilometer från naturum, är byggd som en gammaldags hölada. Här kan man stanna till under sin vandring.

Längst ut på Ytterbergs udde ligger ett vindskydd i form av en plattform - perfekt för alla fågelintresserade.

Du rundar udden, kommer fram till parkeringen och går sedan tillbaka samma väg som du kom.  

Vinter vid ängsladan/Ore backar. Foto: Länsstyrelsen Västra Götalands län

Orebacksleden (3,5 km)

…finner du på sjöns västsida, strax norr om Dagsnäs slott. Du går längs en rullstensås som bjuder såväl vyer över sjön som vacker lövskog och fin flora, i synnerhet i maj. Längst ut, på Ore nabb, finns ett fågeltorn.

I den här delen av Hornborgasjön är vegetationen tämligen tät, vilket innebär ett rikt fågelliv. Vi rekommenderar ett eftermiddags- eller kvällsbesök för att undvika motljuset.

Leden ingår i tranreservatet och är därför stängd för besökare under perioden 20/3 - 30/4.

Hångerleden (3,1 km)

…tar dig ut till Hångers udde i sjöns södra delar. Leden bjuder på omväxlande miljöer i form av gamla ekar, sumpskog, strandäng, och täta videbuskage. Från fågeltornet, vid leds ände, bjuds rika möjligheter att se några av sjöns karaktärsfåglar. Hångers udde bjuder ofta på fina tranupplevelser under våren. Leden är öppen under även under den mest intensiva trantiden, men vi ber dig röra dig försiktigt i området för att inte störa. Vi ber er också att undvika leden under vintern när örnutfodringen pågår (december-februari).

Leden passerar Hångers ödekyrkogård. Väl värd ett besök.

Utloppsleden (1,3 km)

…är kanske ingen regelrätt vandringsled, men ändå en trevlig promenad. Från parkeringsplatsen - mellan Trestena och Stenum på västsidan - följer du vallen norrut. Vid Flians utlopp i sjön finns ett fågeltorn.

Hångers udde/Utloppsleden. Foto: Länsstyrelsen Västra Götalands län

  Stängt 20 mars till 30 april

Orebacksleden går genom tranreservatet och är därför stängd 20 mars till 30 april.