Boka guidning

Det finns alla möjligheter för dig som är intresserad av en guidning vid Hornborgasjön. Våra entimmes tranguidningar är väldigt populära och bör bokas i god tid. Självklart erbjuder vi guidningar året om!

Fåglarna är naturligtvis en betydande del av Hornborgasjöns rikedomar, men långt ifrån allt. Här finns också en levande våtmark i all dess form, ett vackert landskap, en rik historia och mänskliga avtryck från sedan länge svunna tider. Det berättar vi gärna om.

Vi lägger upp en guidning tillsammans med dig eller din grupp. Maila eller ring till  oss för att diskutera tema och upplägg samt få mer information och bokning.

Tranguidningar
I slutet av mars och början av april samlas tusentals tranor på sin resa norrut vid Hornborgasjöns södra spets för att vila, äta och dansa. Vi erbjuder under den här tiden möjlighet till att boka tranguidning (en timme). Vid Inforamtionscentralen Trandansen beättar vi allt om tranans historia vid Hornborgasjön och allt annat ni kan tänkas vilja veta om vårens budbärare. Dessa guidningar är väldigt populära och tiderna brukar bli fullbokade så det gäller att boka redan under hösten.

Priser(excl. moms 6%)

Guidning            taxa 1            taxa 2
En timme             1500              2000
Extra timmar        1000              1000

Taxa 1 Föreningar, kommuner, myndigheter och sammarbetspartners.  
Taxa 2 Övriga, privata företag, kommersiell verksamhet, privatpersoner.


Skolklasser

Vi erbjuder skolklasser möjlighet att boka en förmiddag vis sjön, ofta med utgångspunkt naturum och anpassar tema efter ålder och önskemål. Exemel på teman vi haft för skolklasser är:

  • Livet i sjön
  • Flyttfåglar
  • Häckande fåglar
  • Växter
  • Upplevelsevandring
  • Allemansrätten med utomhusmatlagning 
  • Naturen som estetisk inspiration

Vid riktigt stora klasser har vi stationssystem.
Skolklasser betalar ett reducerat pris beroende på tid och antal barn. Kontakta oss för bokning på 010-224 56 59 eller sofie.stalhand@lansstyrelsen.se.

Skolguidningar ges vanligtvis under 1-3 timmar, om halvdag lägger vi in tid för fika/lunch under guidningen.

Besökare vid Trandansen. Foto: Kent-Ove Hvass

Aktiviter för allmänheten

Naturum Hornborgasjön erbjuder ett varierat, lärorikt och spännande program med aktiviteter under året. Se vår kalender för att få reda på aktuella händelser.

Fågelvärdar

Under våren kan du skåda fåglar vid sjön med våra lokala fågelklubbar - Falbygdens Fågelklubb och Skövde Fågelklubb – som bemannar kullen vid Trandansen under helgdagarna i slutet av mars och halva april. Samtidigt återfinns klubbarna vid Utsikten på sjöns östra sida. Fågelklubbarna har tubkikare med sig, visar fåglar och svarar på dina frågor. Se vår kalender för närmare information. Fågelvärdarna arbetar idéellt och är kostnadsfria!

Guidningar

Under en stor del av säsongen arrangeras guidningar på olika platser runt sjön och med olika teman. Turerna brukar oftast ta två timmar och är gratis, med något enstaka undantag.  Se vår kalender för tider och ev. priser.

I slutet av sommaren arrangeras dessutom Hornborgadagen.

Grupper/bussresor

Vi arrangerar naturligtvis tranguidningar - under såväl vår som höst. På våren, som av tradition är den hetaste tiden, tar vi hand om din grupp under en timmes tid vid Trandansen. Det finns naturligtvis inget som hindrar att vi lägger ytterligare tid på platsen, men en timme brukar räcka. Du kan naturligtvis även boka en guidning som enbart rör naturum Hornborgasjön.

Glöm inte att en stor del av tranorna återkommer även under hösten. En septemberkväll i fågeltornet vid Fäholmen, när tranorna flyger in från fälten för att övernatta i den norra delen av Hornborgasjön, är en väl så mäktig upplevelse. Vi kan naturligtvis guida er även under hösten!

Under våren och sommaren rekommenderar vi dessutom en tur tillsammans med guide längs någon av våra vandringsleder runt sjön.

Skolor

Förskola eller gymnasium. Spelar ingen roll. Vi har turer för alla åldrar. Nyckelorden är upplevelse och flexibilitet. Beroende på era önskemål, dagsaktuellt väder och åldern på eleverna syr vi ihop ett paket som passar. Mycket uppskattat, särskilt i de yngre grupperna, är en tretimmarsguidning vid Fågeludden. Vi håvar småkryp, kikar på fåglar och besöker naturum Hornborgasjön. Vi kan även demonstrera ringmärkning av småfåglar, om så önskas.

Örnhelger

Sedan många år har det vintertid funnits en örnutfodring utanför Trandansen. Hit kommer främst havsörnar, men ibland också någon kungsörn, för att äta giftfri föda. Det är mest griskött som står på menyn.

Efter många års utfodring i Sverige har örnarna ökat i antal efter att ha varit hotade av utrotning. Det är främst ökad överlevnad hos ungfåglarna och minskad giftbelastning som ger resultat.

Några helger under vintern håller vi Trandansen öppen för örnskådning. Då finns örnguider på plats från gryning till skymning. Arrangemanget, som sker tillsammans med Falbygdens fågelklubb och ÖRN-72, är kostnadsfritt.