Naturum Hornborgasjön

Svävande på pelare ute i vackra Hornborgasjön står informationsanläggningen naturum Hornborgasjön. Besöksanläggningen invigdes 1986 i samband med att restaureringsarbetet, sjöns återfödelse, startade på allvar.
Naturum Hornborgasjön

Vi befinner oss på den östra sidan av sjön, där platåberget Billingen reser sig som fond. Här har landskapet en ålderdomlig prägel med mängder av gamla stenmurar. I mitten av maj färgar körsbärsträden backarna vita.

Utsiktstorn och gömslen

I naturum Hornborgasjön finns en utställning om sjöns historia och dess fågelliv, ett vackert bildspel, utsiktstorn med hiss och souvenirförsäljning.

Följer du spången ut på Fågeludden passeras två gömslen. Här kan du, om du är tyst och visar en gnutta tålamod, få se fåglar på mycket nära håll.

Fågeludden och naturum Hornborgasjön är ett av de absolut bästa ställena vid sjön för att se på fåglar.

I kalksten och ek

Fåglarna och sjön kan också avnjutas från Minnesstenskullen, väster om informationsanläggningen. På kullen står numera en vacker plattform, Utsikten, i ek och kalksten.

Utsikten. Foto: Länsstyrelsen Västra Götalands län

Längre ut på udden stod tidigare ett stort fågeltorn. Ett landmärke från mitten av 1960-talet. Tornet revs vintern 2007/2008. Idag har du fri sikt över hela sjön från Utsikten på kullen.

Vad är naturum?

Ett naturum är ett centrum för besökare till ett naturområde. Här får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format området innan du ger dig vidare ut för att upptäcka naturen. Förutom utställningar har många naturum också guidningar, temakvällar och naturstigar. Du kan också få tips om utflyktsmål och vandringar. 

Det finns många naturum i Sverige här hittar du en karta över alla naturum.

Port till naturen

Ett besök vid naturum ger, förutom en fantastisk naturupplevelse, ökade kunskaper om  våtmarker i allmänhet och Hornborgasjön i synnerhet.     

Naturum Hornborgasjön och Fågeludden är också en naturlig startpunkt för flera av våra vandringsleder. Detta är din trampolin ut i ett landskap som präglas av strandängar, stenmurar och annat som ofta hör en annan tid till.

För dig som gärna vill ha sällskap ut i markerna erbjuder naturum en mängd guidade vandringar. För bokade grupper erbjuds även guidningar.

 Öppettider

 

 

 

 

Kontakta oss

naturum Hornborgasjön
521 98 Broddetorp
Tel: 010-224 50 10
E-post: naturum.hornborgasjon
@lansstyrelsen.se