Svarthakedopping Podiceps auritus
Påminner till utseendet om svarthalsad dopping, men är röd på bröstet och till skillnad från sin släkting spridd över stora delar av Sverige. Trivs på grunt vatten. Det finns bara ett fåtal svarthakedoppingar i Hornborgasjön, men ibland häckar något par i anslutning till spången vid naturum. Leta på nära håll, särskilt runt Måsgömslet.
Ses från april till september. Ett häckande par (2009).
Gråhakedopping Podiceps grisegena
Den näst vanligaste doppingen i Hornborgasjön, ändå kan gråhakedoppingen vara svårfunnen. Gömmer sig helst i vegetationen, och ses sällan på de öppna vattenytorna. Sök av den blå bården (de öppna vattenytorna mellan strandäng och vide) längs Ytterbergsleden. Gråhakedoppingen kan även ses från tornen vid Utloppet och Hångers udde.
Tips! Lär dig hur gråhakedoppingen låter. Ett våldsamt grymtande från vassen avslöjar dess närvaro. Det är ofta enklare att höra än se gråhakedoppingen.
Ses från mars till augusti. 180 häckande par (2007).
Svarthalsad dopping Podiceps nigricollis
Den ovanligaste doppingen i Sverige, men en specialitet för Hornborgasjön. Här har den sällsynta doppingen faktiskt sin enda pålitliga förekomst i hela Sverige. Trivs ihop med stora mängder skrattmås - och det finns i Hornborgasjön. För att finna den svarthalsade doppingen söker du lämpligen av den blå bården längs Ytterbergsleden, mellan Fågeludden och Ängsladan. Ta dig upp på kullarna vid Vässtorpsåsen och leta i kanterna av vegetationen. Kan också ses från Doppinggömslet.
Svarthalsad dopping ses från april till augusti. 72 häckande par (2009).