Vad äter tranorna

Det var potatisen som en gång bidrog till att tranorna valde att rasta vid Hornborgasjön. Men det är länge sedan de kunde hitta de åtråvärda knölarna på fälten runt Dagsnäs och Bjurum, i Hornborgasjöns sydvästra hörn.

Idag bjuds tranorna på korn. Mängderna varierar, men i storleksordningen 150 ton korn sprids på tranfälten varje vår. Det är Länsstyrelsen i Västra Götalands som sprider korn – och det är inte för att charma turisterna. Vi sprider korn för att undvika skador på de bördiga jordbruksmarkerna i närheten. Ingen lantbrukare skulle bli särskilt glad över att ha 10.000 tranor födosökande  på sina fält.

Men förr, i början och mitten av 1900-talet, åt tranorna en hel del potatis vid Bjurum och Dagsnäs. På de stora och närbelägna gårdarna Bjurum och Dagsnäs fanns stora brännerier, för klara och starka drycker. Brännvinet gjordes av potatis som växte på de omgivande fälten. Men all potatis skördades inte. En del blev kvar i jorden, och det upptäckte naturligtvis tranorna. Socker- och stärkelserik potatis, som legat i marken hela vintern, var säkert utmärkt mat för flygtrötta tranor.

Äter tranorna bara korn?

Nej, tranorna äter inte bara korn. Det skulle bli enformigt. Dessutom, tranorna är inte vegetarianer. Tranorna behöver proteiner, i synnerhet om våren när honorna snart ska lägga ägg.

Tranor är riktiga allätare. Fisk är gott. Och grodor, ägg, fågelungar, insekter och frön. En trana är alltså inte svår att ha till bords. Åtminstone inte vad maten beträffar. Bordsskicket skulle möjligen lämna en del i övrigt att önska.