När dansar tranorna?

Många besökare hoppas få se den berömda trandansen. Det är både en lätt och svår önskan att uppfylla. Det är omöjligt att veta vad våra besökare ser för sitt inre när ordet trandans kommer på tal, men ibland är nog förväntningarna lite väl uppskruvade.
Trandans. Foto: Kent-Ove Hvass

Tranorna brukar anlända till trandansen för att rasta under slutet av mars månad och flyger sedan vidare någon gång under mitten till slutet av april. Kommer man till trandansen mellan 5-10 april ska det mycket till för att man inte ska se tranor. Många besökare kommer för att få se trandans.

Trandansen är ingen elegant svängom som pågår i flock och hela dagarna. Absolut inte.

Trandansen är oftast en kort uppvisning i hopp och flax och…tja, otakt. Dansen kan vara över på fem eller tio sekunder. Kanske kröner hannen uppvisningen genom att kasta upp en grästorva i luften – en konst som kan imponera stort på honan.

Tranor kan dansa själva, i par eller i grupp när andan faller på. Dansen är en familje- och gruppstärkande aktivitet.

Att alla tranor dansar samtidigt är mycket ovanligt. Det kan visserligen hända, och det är en fantastisk syn, men du ska ha tur för att få uppleva det. Som mest aktiva är tranorna på kvällen innan de flyger till sina övernattningsplatter ute i sjön och tidigt på morgonen när de just anlänt till trandansen.

Det är alltså svårt att säga exakt när tranorna dansar det händer från och till hela dagen och med lite tur och tålamod finns det god chans att se tranorna bjuda upp.