Hur räknas tranorna?

Det finns två frågor som överskuggar allt vid Hornborgasjön på våren…
Hur många tranor är det idag? Hur räknas tranorna?

Den första frågan är enkel att svara på, för det mesta. Det är bara att kolla på webbplatsen. Här finns transtatistiken. Eller fråga personalen i Trandansen. Eller kolla på väggen till Trandansen. Eller kolla i någon av lokaltidningarna.

Tranräkning. Foto: Kent-Ove Hvass

Den andra frågan kräver en längre förklaring. Hornborgasjöns fältstation, en ideell förening, har på uppdrag ansvar för att räkna tranorna. Räkning sker varje dag under våren och var tredje eller fjärde dag under hösten. Vid räkningen drar man nytta av den kunskap som finns om tranornas beteende. Tranorna tillbringar dagarna på fälten runt Hornborgasjön. När skymningen kommer tar de till vingarna och förflyttar sig ungefär en kilometer norrut. Där, stående i sjöns grunda vatten, tillbringas natten.

När räknar man

Tranorna lämnar inte fälten på en och samma gång. Det händer bara om fåglarna blir skrämda. En normal kväll lyfter tranorna i små flockar under någon timmes tid. De flyger i princip alltid till samma ställe, och följer samma rutt dit. Det är då tranorna räknas. Sen är det enkel matematik för en rutinerad tranräknare. Efter någon timme är fälten tomma och det är dags att summera. Siffran läggs nästan omedelbart ut på nätet.

Varför räknas tranorna på kvällen?

Svaret är enkelt. För att de flesta människor, också tranräknare, tycker om att sova. Det går naturligtvis utmärkt att vid enstaka tillfällen räkna tranorna i gryningen, men dag efter dag… det blir slitsamt. Därför gör man likadant hela tiden – alltså räknar tranorna på kvällen.

De kvällsräknade tranorna läggs sedan ut som morgondagens transiffra. Antalet tranor som flyger bort från fälten på kvällen är samma antal som kommer tillbaka till fälten för att äta nästa morgon. Tranorna försvinner inte under natten. Tranor som vill sträcka vidare, alltså flyga norrut mot sina häckningsplatser, gör det först på förmiddagen eller vid middagstid nästa dag. Så är det med tranor – och därför kan vi redan på kvällen veta hur många tranor som finns i Hornborgasjön nästa morgon.

Skymningsflock. Foto: Kent-Ove Hvass

Kan man lita på siffrorna?

Visst kan du lita på siffrorna, men räkningen är naturligtvis inte exakt. Det är inte heller viktigt att till varje pris få med varenda trana. Det viktiga är att räkningarna utförs så noggrant som möjligt, år efter år. Det ger oss nämligen möjlighet att jämföra siffror och studera trender. Blir det fler eller färre tranor?