Tranorna

Tranan är Västergötlands landskapsfågel. Det är naturligtvis en ära, både för oss och tranorna, men frågan är om inte tranorna vid Hornborgasjön numera är en nationell angelägenhet. Kanske till och med internationell.

Tranorna är vårens budbärare. Efterlängtade. Med deras ankomst, som ofta stämmer hyggligt överens med vårdagjämningen, kan vi vända vinterns och mörkrets blad och istället hoppfullt söka oss mot våren och ljuset.

Lyssna-symbol Tranvår vid Hornborgasjön Inspelning: Martin Bolms.

 

Hur många tranor är det vid Hornborgasjön?

Vi vet inte hur många tranor som rastar vid Hornborgasjön i mars och april, men vi vet hur många som finns på plats – dag för dag. Det ser tranräknarna i Hornborgasjöns fältstation till. Följ utvecklingen här.

När tranorna är som flest kan det röra sig om 15-27.000 fåglar samtidigt på fälten vid Trandansen, i Hornborgasjöns sydvästra hörn. Transiffrorna uppdateras dagligen under våren.

Om du planerar en resa kan du se när tranorna varit på plats de senaste åren här: transtatistik 2009-2019.pdf.

Hoppas vi ses vid Hornborgasjön nästa vår. Välkommen!

 

Vill du boka tranguide?

Vi erbjuder en rad gratis guidningar för dig som enskild besökare under transäsongen. Dessa hittar du i årets program under kalendern.

Reser du ihop med en större grupp så kan ni boka en egne guide. Ni hittar mer information på sidan om guidebokning. 

 

Vill du sitta i trangömsle?

Vi erbjuder möjlighet för den som vill komma ännu närmare tranorna att boka ett dygn i ett trangömsle. Läs mer om hur du bokar på visit hornborgasjöns hemsida. För att hyra behöver du ta kontakt med Turismutveckling Falköping eller ring kommunens växel: 0515-88 50 00. 

Korta fakta

Namn: Trana (sv.), Eurasian Crane (eng.), Grus grus (latin).

Ålder: Vi vet, från ringmärkning, att tranor kan bli åtminstone 18 år. Förmodligen kan de bli betydligt äldre än så, men det är bara ett antagande.

Längd: 1,15 – 1,30 meter. Honor blir kortare, hanarna längre – med stor individuell variation. Precis som hos människor.

Vikt: 4-7 kilo.

Vingbredd: 1,80 – 2,25 meter.

Antal ägg: Två. Oftast.

Släktingar: Det finns femton (15) olika arter tranor i världen. Flest finns i Asien – åtta arter. Resterande i Nordamerika, Afrika och Australien.

 

Tranorna vid Trandansen. Foto: Kent-Ove Hvass 

Hur många trnor är det vid sjön nu? Klicka på bilden och följ rapporterna Foto: Kent-Ove Hvass

Vanliga frågor

Hur räknas tranorna? När dansar tranorna? Vad äter tranorna? När matas tranorna?

Här får du svar!

 Besöka Trandansen?

Sugen på att se tranorna live? Då är det Trandansen vid sjöns södra ände du ska bege dig till.

Här hittar du mer information.