Tranan är Västergötlands landskapsfågel

Det är naturligtvis en ära, både för oss och tranorna, men frågan är om inte tranorna vid Hornborgasjön numera är en nationell angelägenhet. Kanske till och med internationell.

Tranorna är vårens budbärare. Efterlängtade. Med deras ankomst, som ofta stämmer hyggligt överens med vårdagjämningen, kan vi vända vinterns och mörkrets blad och istället hoppfullt söka oss mot våren och ljuset.

Lyssna-symbol Tranvår vid Hornborgasjön Inspelning: Martin Bolms.

Vi vet inte hur många tranor som rastar vid Hornborgasjön i mars och april, men vi vet hur många som finns på plats – dag för dag. Det ser tranräknarna i Hornborgasjöns fältstation till.

När tranorna är som flest kan det röra sig om 15-25.000 fåglar samtidigt på fälten vid Trandansen, i Hornborgasjöns sydvästra hörn. Transiffrorna uppdateras dagligen under våren.

På följande sidor, bara några klick bort, har vi samlat en del av all den kunskap som finns om tranorna. Vi hoppas att du ska finna läsningen spännande. Kanske tillräckligt spännande för att vi ska ses vid Hornborgasjön nästa vår. Om inte förr. Välkommen!

För att hyra trangömslen behöver du ta kontakt med Turismutveckling Falköping eller ring kommunens växel: 0515-88 50 00. 

Korta fakta

Namn: Trana (sv.), Eurasian Crane (eng.), Grus grus (latin).

Ålder: Vi vet, från ringmärkning, att tranor kan bli åtminstone 18 år. Förmodligen kan de bli betydligt äldre än så, men det är bara ett antagande.

Längd: 1,15 – 1,30 meter. Honor blir kortare, hanarna längre – med stor individuell variation. Precis som hos människor.

Vikt: 4-7 kilo.

Vingbredd: 1,80 – 2,25 meter.

Antal ägg: Två. Oftast.

Släktingar: Det finns femton (15) olika arter tranor i världen. Flest finns i Asien – åtta arter. Resterande i Nordamerika, Afrika och Australien.

 

Tranorna vid Trandansen. Foto: Kent-Ove Hvass

Tranorna vid Trandansen. Foto: Kent-Ove Hvass

Vanliga frågor

Hur räknas tranorna? När dansar tranorna? Vad äter tranorna? När matas tranorna?

Här får du svar!

 Besöka Trandansen?

Sugen på att se tranorna live? Då är det Trandansen vid sjöns södra ände du ska bege dig till.

Här hittar du mer information!