Planering av kust och hav i Norge och Sverige, ett seminarium – välkommen!

Nu börjar Sverige planera havet. Den 11 juni delar vi erfarenheter av kust- och havsplanering mellan Norge och Sverige.

Resultat vi redovisar är bland annat:

• en modell som visar var det är lämpligt att placera musselodlingar
  • hur kommuner kan anpassa samhällen till stigande hav
  • hur man kartlägger naturvärden under vattnet, något som är en självklarhet på land
  • en pilotstudie där Sotenäs och Lysekil kommuner gjort en gemensam översiktsplan för Åbyfjorden, med extra tyngd på medborgardialog och värden.

Havet erbjuder en otrolig rikedom, men det gäller att göra rätt sak på rätt plats. Dagen ger en härlig möjlighet att diskutera kust- och havsplanering och hur vi kan göra det bättre.

Varför planera kust och hav?

Det händer saker i Kattegatt och Skagerrak. Här finns unik natur, som koraller i Bratten, och världsunika arter på Svaberget. Samtidigt vill vi använda de resurser som havet kan erbjuda. Vi vill fortsätta tråla räkor, ett företag på Koster har skeppat sin första last ostronyngel till Frankrike och Mark- och miljööverdomstolen har sagt ja till en musselodling inom strandskyddat område i Lysekil. Dessutom knackar klimat-förändringar på dörren och behovet av planeringsmetoder anpassade för hav och kust är stort.

Tid och plats

Välkommen till Hörsalen på Länsstyrelsen i Göteborg, Stora Badhusgatan 2, tisdagen den 11 juni, klockan 9.30–16.00. Det kommer föreläsare från Havs- och vattenmyndigheten, länsstyrelser i Sverige och Norge, forskningsvärlden och kommuner. Efter 12.00 är det lunch och gruppdiskussioner och ett bra tillfälle att möta föreläsare och besökare.

Läs mer om seminariet

Projekt Hav möter Land

Projekt Hav möter Land samlar 26 kommuner, regioner, universitet och statliga myndigheter i Sverige, Norge och Danmark.

Vi samarbetar om klimat, vatten och samhällsplanering för Kattegat och Skagerrak.

Våra resultat är användbara för beslutsfattare, planläggare, forskare och förvaltare av naturresurser.

Klimatet förändrar våra möjligheter att bo och livnära oss här. Vi tar fram gemensam kunskap för gemensam beredskap.

EU är med och finansierar projektet genom Interreg IVA.

www.havmoterland.se