I området finns bland annat branta, djupa hårdbottnar med förekomst av hornkoraller och många andra sällsynta arter. Bratten är ett viktigt fiskeområde för svenska och danska, men även norska, yrkesfiskare. Det förekommer också en del sportfiske härute när vädret tillåter.
Fiskeregleringar i Bratten
Länsstyrelsen har tagit fram ett förslag till fiskeregleringar i Natura 2000-området Bratten, i svensk ekonomisk zon i Skagerrak, för att säkerställa att de stora marina naturvärdena i området ska finnas kvar även i framtiden. Förslagen är också framtagna för att möta Sveriges åtaganden inom OSPAR och Havsmiljödirektivet (MSFD), eftersom området också ingår i OSPAR-konventionens nätverk av skyddade områden, så kallade MPAs (Marine Protected Areas).
Förslaget till fiskeregleringar har tagits fram i en omfattande dialog med både företrädare för yrkesfisket, sportfisket, olika myndigheter och forskningsinstitutioner från Sverige, Norge och Danmark. Företrädare för naturvårdsorganisationer har bjudits in för att lämna synpunkter på förslagen. Läs mer om förslaget i rapporten:
Förslag till fiskeregleringar i Bratten
Under oktober 2013 var förslagen ute på remiss, här kan du läsa sammanställningen av inkomna remissvar.
Eftersom Länsstyrelsen inte själva kan besluta om fiskeregleringar ute i svensk ekonomisk zon har en hemställan med begäran om inrättande av fiskeregleringar i Bratten skickats till Havs- och vattenmyndigheten (HaV).
Inventeringar med droppkamera i Bratten
I september 2013 gjorde MMT Sweden AB en marinbiologisk inventering med droppkamera i delar av den djupa ravinen och i utvalda så kallade pockmarks i Bratten, på uppdrag av Länsstyrelsen. Inventeringen syftade till att beskriva den biologiska mångfalden i området, främst med avseende på större organismer, till exempel hornkoraller, svampdjur, tagghudingar, kräftdjur och fisk. Dessutom har eventuell påverkan från olika typer av fiskeredskap karterats och märkts ut. Resultat finns sammanställt i två rapporter:
Marinbiologisk inventering i Brattens djupravin
Droppkamerainventering och multibeam-mätningar av pockmarks vid Bratten