Uppskattat seminarium om Hållbara transporter

Närmare 170 deltagare och 25 olika föreläsare deltog i 2014 års regionala energi- och klimatseminarium. Temat för året var Hållbara transporter och det årliga seminariet arrangerades för tolfte gången.
Regionalt Energiseminarium 2014

Till seminariet hade närmare 170 personer anmält sig och de fick fick bland annat höra om hur miljön påverkas av människors upplevelse av tidspress. Ett spännande föredrag av Bodil Jönsson.

Ett annat intressant föredrag hölls av Per Schöldberg, kommunalråd från Växjö, som berättade om vägen till fossiloberoende och epitetet Europas grönaste stad.

Thomas B Johansson, regeringens utredare kring en fossiloberoende fordonsflotta, berättade om transporternas del i Dalarnas energiomställning och möjligheterna att lyckas.

Bengt Gustafsson, vd för Falu-energi och vatten talade om företagets arbete med transporter och smarta energisystem. Ett arbete som bland annat gett dom utmärkelserna Dalapilot och Världens bästa energisystem med utdelning i New York.

Förutom de ovan beskrivna föreläsningarna, fick åhörarna också en uppdatering kring den senaste forskningen och några av de mest aktuella energismarta transportprojekten i Dalarna samt en hel del annat.

Ord från en deltagare:

"Med några dagars distans från seminariet tog jag med mig reflektioner från tisdagen, som inte direkt hade med fordon och fossila bränslen att göra:   Dels mängden koldioxid som jag pumpade ut på min resa tur och retur...27 kubik...ojojoj...

Och tankarna som Christopher Patten delade om "Nudging" som positiv förstärkning och indirekt övertalning som ger en icke påtvingad efterlevnad, något som jag känner passar väldigt bra inom även vårt område. Tanken att våra medarbetare visar andra medarbetare hur man kan använda mötestjänster och de sedan får upptäcka hur de själva kan få tidsvinster och slippa ge sig ut på vintervägar mm .

Gillade även Bodil Jönssons reflektion över konvivialitet där man i rätt sammanhang med trygghet och tillit kan lyfta sig och komma bättre till sin rätt än utanför...det gäller att hitta dessa ställen... "