2015 års årliga  Energi- och klimatseminarium

Årets tema var Konsumtion ur ett energiperspektiv och cirka 120 personer hade anmält sig till seminariet som gick av stapeln i Borlänge den 5 maj.
Fredrik Warberg

Arrangemanget, som är ett årligt förekommande vårtecken, invigdes av Landshövding Maria Norrfalk. Landshövdingen höll också ett kortare inledningstal om utmaningen kring konsumtionsfrågan.

Maria Saxe Länsstyrelsen Dalarna, berättade sedan om vad som är aktuellt i länet inom energi- och miljömålsarbetet och kopplingarna till konsumtion.

Efter följde Fredrik Warbergs presentation, Välbefinnande & hållbar konsumtion. Fredrik visade bland annat från forskningsstudier att lyckan inte ökar med ökad konsumtion.

Under förmiddagen höll också Åsa Portnoff Sundström, Hållbarhetschef på Clas Ohlson sin presentation där hon bland annat berättade att Clas  Ohlson ser en ökad efterfråga av varor som går att laga och att företaget planerar för ökat utbud av reservdelar.  

Innan lunch höll Anita Aspegren från Energimyndigheten sin presentation, Styrmedel för att stimulera till energieffektiv konsumtion.

Efter lunchen och miniseminarierna höll Sanna Due-Sjöström från Naturvårdsverket ett inspirerande föredrag om Cirkulär ekonomi och andra initiativ för hållbar konsumtion.

Presentationerna avslutades med Per Grankvists pass om Konsten att förena hållbarhet och lönsamhet. "Det är rätt enkelt, det är bara att utgå från vad som är sunt" resonerade bland annat Per.

Seminariet avslutades med en frågestund där åhörarna fick möjlighet att ge kortare frågor till föreläsarna.

Dagen hölls ihop på ett professionellt sätt av moderatorn Johan Kuylenstierna, som till vardags är VD för Stockholm Environment Institute.

Några kommentarer från deltagare under seminariet.

"Bästa e-kl seminariet hittills. Brännhett ämne som är lite utmanande. Änligen vågar man säga konsumindre vilket måste leda till ett annat ekonomisystem."

"Blandat och trevligt. Roligt med ett lite kontroversiellt ämnesval! Första gången som seminariedagen verkligen lockat mig till deltagande."