Från barnmorska till mammaproffs

Genom att satsa på personligt och trevligt bemötande i kombination med professionell vård har mödravårdscentralen och barnmorskemottagningen Mammaproffsen gjort succé i Alby.
 Maja Robsén och Rozze Baleng.

– Jag har alltid brunnit för kvinnofrågor, säger grundaren Maja Robsén.

Precis utanför dörrarna till Alby Centrum har Mammaproffsen sin mottagning. Trots att området är populärt bland familjer har det aldrig tidigare funnits ett privat alternativ till landstingets vårdcentraler.  

– Jag tror det beror på lathet eller fördomar. Många av våra patienter är födda utomlands och vi har kanske fler tolkbesök här än på andra mottagningar, säger Rozze Baleng, Maja Robséns son som hon startade Mammaproffsen tillsammans med.  

– Det tar lite längre tid per patient ibland men det är mycket skratt och trevligt också. Vi tjänar inte lika mycket pengar per patient men kontakten med patienterna är underbar, säger Maja Robsén.  

Från början var det bara de två som jobbade på företaget, men i dag har det utöver dem växt till fem heltidsanställda och de erbjuder kostnadsfri preventivmedelsrådgivning, graviditetstest, provtagning för könssjukdomar, förnyelse av recept, graviditetsutbildning och gynekologi under samma tak.

– Det är ett stort ansvar att ta hand om två liv men det känns underbart när de kommer tillbaka med ett barn i vagnen efter att jag hållit koll på graviditeten i nio månader, säger Maja Robsén.  

Ett av de stora problemen när Mammaproffsen skulle startas var att hitta lokal, men detta fick de hjälp med genom NyföretagarCentrum.

– Vi presenterade vår idé och vad vi planerat för dem och de tyckte det såg bra ut. De visste vem vi behövde prata med på kommunen för att få tag i en lokal. Sedan har de olika kurser som vi gått i allt från marknadsföring till andra delar i att starta ett företag, säger Maja Robsén.  

I dagsläget planerar de att öppna en till mottagning någonstans i Söderort.

– Vi har lyckats här och känner att det finns möjlighet att kopiera det vi gjort här till en annan enhet. Men det är viktigt att vi växer organiskt och inte tar en massa risker eller lån, säger Rozze Baleng.

Text: OhMy