Upp till tusen nya anställningar

En ny utvärdering visar att upp till tusen personer kan ha fått anställning tack vare Bazaren.

– För mig som inte har så många egna kontakter var Bazaren verkligen ett bra sätt att få jobb, säger Tim O’Flaherty.

Bazaren är rekryterings-, utbildnings- och starta eget-mässan som Länsstyrelsen arrangerar. En rundringning till de arbetsgivare som deltagit visar att närmare tusen personer kan ha fått anställning tack vare Bazaren 2012.  

– Åtta av tio utställare uppger två månader efter Bazaren att de fått närmare tusen kontakter som de tror kommer att leda till anställning eller som på annat sätt är värdefulla för arbetsgivaren, säger Sam Yildirim, utvecklingsledare på Länsstyrelsen och ansvarig för Bazaren.  

– Sammantaget handlar det om 574 personer med utländsk bakgrund och 371 personer med svensk bakgrund. Bazaren är till för alla. Men framför allt för utrikes födda är detta en chans att slippa bli bortsorterade på grund av ett namn som klingar osvenskt eller en ansökan som inte är skriven på helt perfekt svenska, säger Sam Yildirim.  

En av de arbetsgivare som anställt ny personal i samband med Bazaren är callcenterföretaget ProVoice.  

– Vi är ständigt på jakt efter ny personal till såväl försäljning som kundtjänst och Bazaren är ett utmärkt ställe att rekrytera på eftersom det är ett så brett spektrum av personer som kommer, säger Erik Helgesson, rekryteringsansvarig ProVoice.  

ProVoice har nu sju anställda som rekryterades i samband med Bazaren 2012 och räknar med att delta i Bazaren även 2013. En av dem som fick jobb via Bazaren 2012 är Tim O’Flaherty:  

– När jag och min flickvän kom till Bazaren och såg alla tusentals människor blev jag först pessimistisk. Sedan träffade jag Erik Helgesson på ProVoice som undrade vilken typ av jobb jag letade efter och plötsligt hade det ena lett till det andra, säger han.  

– Många av mina vänner har fått jobb via kontakter. Men jag har inte så många sådana kontakter och då är Bazaren ett bra alternativ eftersom det är en massa arbetsgivare som söker folk där. Jag uppmanar verkligen alla som söker jobb att besöka Bazaren nästa gång, säger han.