Hästarna i Gamla Uppsala

Ett beslag som är korsformat.

Det här senvikingatida korsformiga beslaget har en gång prytt en hästutrustning. Beslaget påträffades i en av de 129 gravar som arkeologerna undersökte på gravfältet ett par hundra meter öster om kungshögarna.

Det är lätt att för sin inre blick frammana en bild av vikingar som dundrar fram på jättelika springare – men i själva verket var de små, med dagens mått mätt. Föreställ dig en islandshäst med en mankhöjd på sisådär 140 centimeter, så blir bilden mer rättvisande.

Det är inte bara i gravarna som vi hittat föremål som kan kopplas till hästar. På boplatsen i Gamla Uppsala, som alltså ligger mellan kungshögarna och gravfältet, har arkeologerna gjort flera intressanta fynd. Till exempel en del av en hästutrustning som kan ha engelskt ursprung, en skridsko (en så kallad islägg) gjord av mellanfotsben av häst samt en hov som lagts ner som husoffer.

Faktum är att en hel hästhals och ett helt bakben från häst påträffades i en av brunnarna! Och i den monumentala stolpraden söder om högarna, hittades hästkranier i många av stolphålen.

Också en fin bronshäst påträffades vid utgrävningarna.

Hästen hade en alldeles speciell roll under vikingatiden. Adam av Bremen, som på 1070-talet beskrev offerfesterna i Gamla Uppsala, menade till exempel att man offrade hästar och hängde dem i ett träd.

Här kan du läsa mer om hästar i kulten, i en intervju med Anneli Sundkvist, som skrivit en avhandling om forntida hästar. Vill du veta ännu mer måste du läsa vad religionsvetaren Olof Sundqvist har att säga om saken.