Grillfest vid Storgården

Både hästkött och fläsk stod på menyn vid Storgården när det begav sig.
Kanske ett grillspett

Arkeologerna har hittat en mängd djurben på den gamla bytomten intill Storgården.

Nu har en osteolog (benexpert) tagit en första titt på benen, och kunnat se att flera av dem kommer från får, som var gamla när de slaktades. Det tyder på att man i första hand inte födde upp dem för köttets skull. I stället tog man hand om deras ull för att tillverka kläder och andra textilier.         

Annars avslöjar benen att nötkött, fläsk, får-, get- och hästkött ofta stod på menyn.  

- Ett vackert ornerat grillspett vittnar dessutom om att grillat kött var ett uppskattat inslag, säger arkeologen Anton Seiler.  

Fynd av en pilspets och fiskben visar att man även jagade och fiskade i trakterna.         

Man åt också gröt och bröd. Säden maldes i roterande handkvarnar som var gjorda av glimmerskiffer. Sädeskorn, mjöl och mat kunde sedan förvaras i kärl av keramik.

Skärvor av keramik som påträffats vid Storgården visar att den inte alltid var hemtillverkad.  

- För förvaring och matlagning använde man keramikkärl av olika storlekar och typer, några av dem importerades från Nordeuropa, säger Anton.